Nem kell lemondani a szexről – a klimax korban is élvezhetjük a testi örömeket!

 

A változókorban a hormonháztartás megváltozása miatt, sok esetben előfordulhat, hogy a nők nem kívánják már a szexet, valamint az együttlétek is fizikailag fájdalmasak lehetnek. De nem kell lemondani az intimitásról, hiszen a változókori tünetekre van megoldás, továbbá a szexuális élet minőségén is lehet javítani.

shutterstock 1504807880 1

A változókor vagy klimax, a nőket érintő egyénenként változó hosszúságú, hozzávetőlegesen a 45- 60 év közötti átmeneti időszakot jelöli. A változókor minden nőt érint, mely során tízből nyolcan tapasztalnak panaszokat. A tünetei átlagosan négy-nyolc évig tartanak, és igen széles skálán mozognak. A változó korra utalhat többek között: a hőhullám, az éjjeli verejtékezés, a fejfájás, az alvászavar, az ingerlékenység, az anyagcsere-probléma, a libidócsökkenés és a hüvelyszárazság is. A változókorban jelentkező panaszok megnehezíthetik a mindennapokat, és a szexuális életre is negatív hatással lehetnek. A testi és lelki tünetek megjelenése mögött az ösztrogéntermelés hirtelen és jelentős csökkenése áll, de jó hír, hogy mindez megfelelő terápiával kezelhető!

Szexualitás a változókorban

Mivel a szex alapvető emberi szükséglet, az élet egyik fontos területe, ezért a változókorban jelentkező szexuális nehézségekről is beszélni kell. A hormonszint megváltozása miatt csökken a libidó, valamint hüvelyszárazság is jelentkezhet, ami fájdalmassá teheti az együttléteket. Továbbá az intimitásra közvetve is kihathatnak a változókor egyéb tünetei, így például az ingerültség, ingerlékenység.

 „A változókor alatt sok nő egyáltalán nem kívánja a szexet, továbbá előfordulhat, hogy a hüvely egyáltalán nem nedvesedik be, és a már a csikló simogatása is kínzó érzés lehet. Mindezen lehet változtatni. Fontos valamilyen síkosító módszer alkalmazása, valamint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a pettingre, ami jobban felkészíti a szexre a nő testét és lelkét is. Amennyiben a férfinak nincs szívbetegsége, vágyfokozót is szedhet, ami szintén javíthat a szexuális élet minőségén. Jó, ha a pár felkeres egy szexuálterapeutát is, aki segítheti az intimitás újbóli felépítését. Érdemes nőgyógyászhoz is fordulni, akivel a személyre szabott hormonterápiáról is lehet konzultálni. A lényeg, hogy ne hanyagoljuk el az együttléteket, hiszen nagyon jó készítmények, gyógynövények, szakorvosok vannak. A társadalmunk azt sugallja, hogy egy idősebb nő már nem szeretkezik, pedig dehogynem! Vannak, akik nyolcvanévesen is élvezik még a szexet! Nem kell lemondani az együttlétekről idősebb korban sem. Nyilvánvaló, hogy ahogyan öregszünk, úgy a testünk is változik: a bőr elveszti a rugalmasságát, a testsúly is gyarapodhat és még sorolhatnánk. Ezen a folyamaton, ha egy pár együtt tud végig menni, és egymáshoz öregednek, valamint nem mondanak le a szexuális életről, akkor az ugyanúgy élvezetes és kielégítő lehet, mint fiatalabb korban. Annyi különbséggel, hogy a hangsúly eltolódik az előjáték, az ölelés, a simogatás és az orális kényeztetés irányába” – magyarázta dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője.

A szex jótékony hatásai

A rendszeres szeretkezés a fizikai egészségünkre is pozitív hatással van. A szex, idősebb korban is javítja a hangulatot, segíti a zsírbontást, a vérkeringést. „Egyik tanáromat idézve »a szex a legolcsóbb gyógyszer«. Én azt javaslom, hogy éljenek vele!”– mondta a szakember.

Továbbá van, aki a változókorban még inkább felszabadultabbá válik, ugyanis, a termékenység megszűnésével, nem kell védekeznie, nem kell tartania a nem kívánt terhességtől.

Életmód-tippek

A változókorban nem kell az életminőség romlásába beletörődni, lehet érte tenni!

Ügyeljünk:

  • az egészséges, napi négy-ötszöri étkezésre;
  • a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre;
  • a rendszeres sportolásra;
  • a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelére;
  • a rendszeres nőgyógyászati szűrésre és mammográfiás vizsgálatra;
  • a vérnyomás és a csontsűrűség rendszeres ellenőrzésére;
  • a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülésére!

További információkat és tanácsokat a változókorral kapcsolatban itt találsz.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.